Home

Domov > Knjiga Oblikovanje poslovnih modelov > Spremna beseda

 
 
SPREMNA BESEDA

Tadeja Bučar, ustvarjalna svobodnjakinja


»Poslovni model gre od ideje do prilagajanja tej. Od intuicije k racionalnosti. Od čutenja k umu. Od zavesti k razumu. Od srca k logiki. Poslovni model omogoča eksperimentiranje, ki je danes elementarno.«

Spremna beseda Tadeje Bučar, ustvarjalne svobodnjakinje

Ustvarjalnost je predpogoj inovativnosti

»Pri svojem delu se srečujem z reševanjem komunikacijskih izzivov zelo raznolikih organizacij. In že dlje časa opažam, da so v veliki večini izgubljene, čeprav same svoje situacije ne opredeljujejo tako.

Razumem, da je organizacijam in še sploh podjetjem izjemno težko priznati, da nimajo idej kako naprej. Prav tako mi je jasno, zakaj so podjetja izgubljena. Trg se namreč danes najbolj odziva zgolj in samo na ceno. Cenovna občutljivost pa … vemo, ni nekaj na kar bi stavili… Cena pač ni nobena dodana vrednost. Vedno pride nekdo, ki je cenejši.

Komunikacijski izzivi, ki jih s svojim delom rešujem, so podrejeni poslovnim izzivom, delavnica Oblikovanje novih poslovnih modelov pa mi je odprla nov pomemben vidik – podjetja se morajo od poslovnih akcij/načrtov/strategij/vizij premakniti tudi v razmislek o poslovnih modelih kot to razume, definira in uči dizajn kot mišljenje.

Transformacija je tu, živimo jo. Gre za spremembo razmišljanja, za mišljenje v dizajnu, ki je preprosto, razumljivo, življenjsko. V Sloveniji je še vedno nekaj novega, tudi abstraktnega, a sočasno normalnega. Kako torej razumeti trg?

Vsak trg smo ljudje. In dizajn kot mišljenje trg razume kot opredeljeno mrežo ljudi in njihovih potreb za boljše življenje, za omilitev njihovih bolečin. Vaših, mojih, tvojih, njihovih, naših…

Poslovni model gre od ideje do prilagajanja tej. Od intuicije k racionalnosti. Od čutenja k umu. Od zavesti k razumu. Od srca k logiki. Poslovni model omogoča eksperimentiranje, ki je danes elementarno.
…«

—Tadeja Bučar, ustvarjalna svobodnjakinja / 150+ blagovnih znamk / 30+ agencij, studiev, produkcij, skupnosti / so-ustanoviteljica kolektiva VE-ZA / kreativna vodja skupnosti ustvarjalcev PUNKT /
Ustvarjalnost je predpogoj inovativnosti.


 

 

Komentirajte:

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s