Home

Domov > Vodenje/Prodorne družbe/Inovativnost: Marko Savić

Če želite vašo idejo spraviti v življenje, zato ne boste rabili doktorata znanosti. Le tri zadeve:

  • izvrsten produkt,
  • oblikovanje poslovnih modelov, in
  • nekaj sreče.
IZVRSTEN PRODUKT

Kaj to pomeni? Ne glede na to ali hočete razviti novi izdelek ali storitev. Biti mora izvrstna. Izvrstna v smislu, da mora reševati problem, kot ste si ga zastavili.

Bodisi, da rešujete problem čisto komercialne narave, recimo vse neposredne in posredne telekomunikacijske storitve na enem mestu. Bodisi, da hočete rešiti svet in boste razvili platformo za vse svobodnjake tega sveta za za upravljanje odnosov z njihovimi naročniki. Ali pa hočete le v okolišu vašega mesta razviti učeče se okolje. Kjer imajo možnost učiti se vsi, ne le tisti, ki hodijo v šolo, ker so ravno toliko stari, da pač hodijo v šolo ali na študij.

SPOZNAJTE NIKA IN NAREDI SAM ORODJE ZA INOVATIVNOST

(video, 3:34 minut)

Meet Nick and The DIY Innovation Toolkit

Ob tem ne pozabite, da nikoli ne boste čisto točno vedeli, kakšno vrednost dejansko ima vaš produkt za vaše uporabnike. Zato ne oklevajte. Čim prej na plano z vašim izdelkom. Čim prej v preizkus in pridobivanje uporabnikov, če ne za drugo za to, da boste lažje financirali razvoj tako vašega produkta kot vas (množina ali najmanj dvojina je mišljena). Izvrsten produkt torej pomeni ravno dovolj dober (a te besedne zveze ne rabite uporabljati med pridobivanjem vaših uporabnikov).

OBLIKOVANJE POSLOVNIH MODELOV

Res je. Namen tega bloga je večati zavedanje o pomenu oblikovanje novih poslovnih modelov. Smo torej popolnoma subjektivni v tej smeri.

Če ne verjamete v to kar pišemo na tem blogu (a verjetno ste vsaj malo radovedni, če berete ta zapis), potem si poglejte orodje, ki so ga poimenovali The Innographer. Knjiga ali bolje rečeno priročnik Business Model Generation tudi ne bo odveč. In pri nas bomo pripravili, verjetno že kmalu novi urnik delavnic Oblikovanje novih poslovnih modelov. Samo eno zadevo upoštevajte. Če niste preizkusili vsaj tri med sabo dovolj različne poslovne modele vam enostavno ne more uspeti. Karkoli že počnete ali hočete početi. In Kanvas poslovnih modelov je resnično enostavno uporabiti, tudi če nimate ekonomskega predznanja, boste težko kaj bistvenega zgrešili. Če ne drugo, oblikujte poslovne modele na list papirja ali robček, medtem ko malicate v vaši sedanji službi in le razmišljate o novih podvigih.

A ne pozabite. Lotite se. Lotite se v vsakem primeru. Ideja je le 1% tega kar hočete narediti. Naj se vam vtisne šest priporočil profesorice Rosabeth Moss Kanter:

  • show up
  • speak up
  • look up
  • team up
  • never give up
  • lift others up

V prostem prevodu. Pokažite se – če vas ni, se nič ne bo zgodilo. Spregovorite – ne podcenjujte moč vašega glasu in jezika v živo. Glejte naprej. Vedno v partnerstvu v nove podvige. Ne obupajte – bodite vztrajni. Pomagajte drugim s tem kar počnete.

NEKAJ SREČE

Ne veliko. A nekaj sreče boste potrebovali. In nihče vam je ne more zagotoviti.

Mogoče bo dovolj, da boste ob pravem času na pravem mestu. Mogoče bo dovolj vaša vizitka v pravem žepu. Mogoče se boste bogato poročili in vam bo nevestina družina pomagala pri prvih korakih vašega novega podviga. Mogoče… kdo bi vedel kaj točno. Vi boste že vedeli.

Jasno je samo eno. Na srečo bodite pripravljeni. Poslušajte lastno intuicijo. Vzpostavite odnos, da je vsako slabo za nekaj dobro.

P. S.: vse zapisano več kot velja tudi za vse, ki že delate na novih projektih v srednjih ali večjih organizacijah, ne glede na to ali ste v komercialnem, javnem ali civilnem sektorju. Srečno!

Enhanced by Zemanta

Komentirajte:

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s