Home

Domov > Inovativnost: Marko Savić

Strategije inovativnosti gospodarskih družb, je možno razdeliti na:

TEHNOLOŠKO-ORIENTIRANE INOVACIJE

Tehnološkim inovacijam je tako v literaturi, gospodarstvu kot družbi nasploh namenjeno precej časa, prostora in virov. Ta vrste inovacij včasih rabijo več desetletij, da jih je možno uveljaviti. Hkrati je dejstvo, da so te inovacije pogosto vir dolgoročne konkurenčne prednosti gospodarskih družb ali celo celotnih industrij. So tvegane in pogosto povezane z visokimi stroški. Imajo številna imena kot so npr.: radikalne, disruptivne, nova paradigma in še nekatera druga imena.

UPORABNIŠKO-ORIENTIRANE INOVACIJE

Ta vrsta inovativnosti ne stremi k radikalnemu spreminjanju pomenov. Gre bolj za dvom, redefinicijo in preoblikovanje obstoječih pomenov. Ker so uporabniško-orientirane inovacije bolj učinkovite kot tradicionalni pristopi, ki sicer temeljijo na privlačnosti trga (»market-pull approach«), le še močneje okrepijo obstoječe socio-kulturne režime.

Družba, ki zna oblikovati ključni pomen tehnološko-orientirane inovacije, ki torej tehnologijo razodene, postane vodilna na trgu. —Roberto Verganti

DIZAJN-ORIENTIRANE INOVACIJE

Radikalne spremembe pomenov so dizajn-orientirane inovacije. Z njimi gospodarske družbe dosegajo trajnostno konkurenčno prednost in dolgoročne dobičke. S tako vrsto inovacij si družbe zagotavljajo lastno prihodnost.

Vir:
Roberto Verganti. 2009. Design-driven innovation: changing the rules of competition by radically innovating what thing mean.

Več o novi dobi pomenov:
Frog. Serija člankov: The substance of things not seen. A New Era of Meaning.

SHEMA: TRI STRATEGIJE INOVATIVNOSTI
Shema, ki prikazuje tri strategije inovativnosti

VIR: ROBERTO VERGANTI

Morebiti vas bo zanimalo tudi:

European Design Innovation Platform Call for proposals - preview

European Design Innovation Platform: Call for proposals
Call for proposal for European design innovation platform acknowledges that design is a key discipline and activity to bring ideas to the market, transforming them into user-friendly and appealing products or services.

 
 
 

Kaj so dizajn inovacije?

Kaj so dizajn inovacije?
Dizajn inovacije, ki jim nekatere pravijo tudi izkušenjske (»experience«) inovacije. Mirno jih poimenujemo tudi ne-tehnološke inovacije. Nastajajo na presečišču človekovih vrednost, posla in tehnologije.

 
 
 

So-delovanje dizajnerjev in menedžerk
Kako vzpostavljati so-delovanje med dizajnom in menedžmentom je vprašanje za vse organizacije, ki želijo ustvarjati vrednost z inovativnostjo, kreativnostjo in dizajnom. Razlike niso nepremostljive in jih je možno presegati s kognitivnim pristopom.

Komentirajte:

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s