Home

Domov > Vodenje: Marko Savić

Predstavitve, predavanja, sestanki, govori, ideje, delavnice… vse to v današnjih časih temelji na prezentacijah. Ja, prezentacija je čisto in najbolj primerna beseda, tudi če je slovar še ne priznava.

Obstaja eno in samo eno pravilo, ki bo ključno spremenilo uspešnost vaših prezentacij. In vam pridobilo pozornost poslušalstva. Verjetno že veste, da se poslušalstvo že čisto na začetku odloči ali bo pozorno na vašo predstavitev ali pač ne. In res je, upoštevanje magične številke tri tudi zelo pomaga. A, če boste upoštevali eno samo ključno pravilo, ste na izvrstni poti, da postanete uspešen javni govorec. Ne glede na to ali ste raziskovalec na univerzi ali otroška zdravnica ali hišnik v osnovni šoli. Najprej povejte, nato pokažite.

Ko predstavljate ideje, poročate na sestankih, imate javni nastop, … če hočete, da vas bodo udeleženci poslušali, vedno najprej povejte, nato pokažite kar imate za pokazati.

Ne glede na to, kaj je namen in v katerem okolju boste predstavili to kar imate za povedati. Če boste upoštevali, da ljudje nismo zmožni poslušati in gledati hkrati, boste morebiti pridobili pozornost poslušalstva. V nasprotnem pač zagotovo ne. Med branjem in razlago dveh grafikonov in ene preglednice na eni sami prosojnici vas ne bo poslušal nihče. Zagotovo. Ne glede na to kdo je vaše poslušalstvo. Smiselno je ob vaši predstavitvi upoštevati tudi:

  1. Gre za Vas. Ja, za Vas. Ne za PowerPoint, ali Keynote ali Prezi ali kar je še teh orodij. Zato skušajte čisto na začetku, pravijo, da imate na voljo le prvih 30-60 sekund, pridobiti pozornost poslušalstva. Bodisi z vašo osebno anekdoto, bodisi z nenavadno ugotovitvijo ali s čim tretjim. Predstavite nekaj dramatičnega in zapomljivega. Res je, to je zelo »ameriški« pristop, ki preverjeno deluje.
  2. Nikoli ne predajte kopije vaših prosojnic. Še posebej nikoli ne naredite tega vnaprej. Hkrati upoštevajte, da je več kot smiselno, da udeleženci po vaši končani predstavitvi prejmejo kompletno vsebino.
  3. Uporabljajte postopno prikazovanje na posamezni prosojnici. A ne pozabite, vedno najprej povejte ali vsaj napovejte in šele potem pokažite.

Prirejeno po:
David S. Rose v Reynolds, Garr: Presentation Zen Design. Simple Design Principles and Techniques to Enhance Your Presentation.

Morebiti vas bo zanimalo tudi:

Ikona za zapis Kako uspešno menedžirati samega sebe?

Kako uspešno menedžirati samega sebe?
Za uspešno menedžiranje samega sebe je dobro vedeti ali ste poslušalec ali bralec? Kako se učite? In ali dobro so-del-lujete z ljudmi ali ste individualist/tka? Še bolje je vse to vedeti tudi za vaše nadrejene.

 
 

Ikona za zapis Povejte več, govorite manj: tri taktike kako predstavljati in pridobivati podporo za vaše ideje

Povejte več, govorite manj: tri taktike kako predstavljati in pridobivati podporo za vaše ideje
Če ste v stiku z ljudmi, osebno ali profesionalno, če želite v akcijo prepričati druge, si skušajte najprej pridobiti pozornost poslušalstva. Tudi taktika trojk vam zna biti pri pridobivanje podpore precej v pomoč.

 
 
 

Kaj naredi vodjo učinkovito?

Kaj naredi vodjo učinkovito?
Učinkovita vodje zasleduje tri skupne prakse. Pridobi znanje, ki ga rabi. Spremeni lastno znanje v akcijo. Zagotovi široko odgovornost znotraj družbe.

Komentirajte:

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s