Home

Domov > So-delovanje: Marko Savić

V družbi Inteli so kreativni ekosistem opredelili kot skupek ljudi, ekonomije in mest.

POSAMEZNIKI. KREATIVNI RAZRED.

Osebe, ki tvorijo kreativni razred bi naj bilo možno v grobem razdeliti na:

  • pretežno tržno orientirane,
  • pretežno kulturno orientirane za javno dobro, in
  • na mešanico obeh prvih dveh delov.
EKONOMIJA KREATIVNE INDUSTRIJE.

Pomembno je upoštevati, da pri kreativni ekonomiji ne gre samo za umetnost in kulturo, gre bolj za prostore, kjer se srečujejo tako kreativni posamezniki, menedžerke kot tehnologi.

PROSTORI. KREATIVNA MESTA.

Prostori ali mesta. Kreativna mesta. Kaj opredeljuje kreativne prostore: življenjska skupnost z živahno kulturno agendo, zabrisane (»fuzzy«) meje med delom in prostim časom, med delovnim in zasebnim stanovanjskim prostorom, cenovna dostopnost stanovanj. Neformalne mreže ali hiper-dostopnost, ki ne pomeni nujno živeti v bližini mednarodnega letališča ampak obstoj enostavnega dostopa do prevoza z vlakom ali po avtocesti do mednarodnih (letalskih) povezav. Omogočena mobilnost, bi se reklo na splošno.

Morebiti je ena taka priložnost za kreativni ekosistem Hub, ki se opredeljuje kot laboratorij za prototipe, »start-up« inkubator, navdihujoča pisarna, prostor za učenje in možganski trust za ustvarjanje edinstvenega ekosistema za družbene inovacije. Amen, bi rekli.

SHEMA: KREATIVNI EKOSISTEM

Shema za zapis Kaj je kreativni ekosistem?

Vir:
Miguel Rivas. 2011. From Creative Industries to the Creative Place.
 
trening inovativnost poslovnih modelov
 

Morebiti vas bo zanimalo tudi:

Ikona za zapis Ekonomija kreativnih industrij

Ekonomija kreativnih industrij
Definicija katere industrije tvorijo ekonomijo kreativnih industrij iz Velike Britanije je sicer še iz leta 1998 a še vedno več kot vzdrži preizkus časa. Morebiti je smiselno zasledovati več so-delovanja med posameznimi vejami kreativne industrije?

 
 
 

Kako naj dizajn postane način življenja v vaši organizaciji?
Dizajn v organizacijah je možno upravljati izrazito formalno ali izrazito razvojno. Infuzija dizajna v organizacijo je način za najbolj razvojno upravljanje ali menedžiranje dizajna v organizacijah.

 
 

Kako vzpostaviti učinkovit sistem so-delovanja za dizajn misleca (velja tudi za žensko osebo)
Vaše sodelavce je možno razvrstiti na eni strani med analitične in na drugi strani med intuitivne. In čeprav prvi prevladujejo v organizacijah, drugi oblikujejo nove vrednosti za organizacije. Kako vzpostaviti sodelovanje med obema skrajnima tipoma sodelavcev?

One thought on “Kaj je kreativni ekosistem?

  1. Še nasvet Jussi Tuovinen-a, podpredsednika VTT, finskega tehnično-raziskovalnega centra, nacionalne organizacije, ki v skandinavski državi s petimi milijoni prebivalcev, že 70 let uspešno skrbi za razvoj finskih idej:

    »Potrebno je razmišljati in delovati globalno in lokalno hkrati. V državi moramo imeti kakovostne univerze in raziskovalne inštitute, podjetniške inkubatorje, vlagatelje, dobra podjetja … Vse to se mora združiti v enoten ekosistem, ki iz vsakega dela črpa najboljše ideje in kadre. Hkrati se je nujno povezovati mednarodno, iskati nove investitorje in trge.« + Jussi Tuovinen

    vir:
    http://www.val202.si/2012/11/poslovne-krivulje-znanost-in-posel/

Komentirajte:

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s