Home

Domov > Prodorne družbe: Marko Savić

Kako dosegati vrednosti, skrbeti za razvoj in zagotavljati trajnostno rast v vaši organizaciji? Pobudo Oblikovanje novih poslovnih modelov smo zasnovali točno s tem namenom. Kot pomoč gospodarskim družbam in javnim organizacijam za trajnostno uspešnost.

Na delavnici Oblikovanje novih poslovnih modelov, ki jo pripravljamo v sodelovanju s Centrom urbane kulture Kino Šiška, predstavljamo Kanvas poslovnih modelov, ki ga je so-oblikovalo 470 avtorjev iz 45 držav, tudi iz Slovenije. Delavnica ima namen ne le predstaviti temveč dejansko omogočiti izkušnjo oblikovanja novih poslovnih modelov. Kanvas omogoča interdisciplinarno so-delovanje. Torej so-delovanje različnih profilov vaših sodelavcev, npr. inženirjev, oblikovalk in poslovnežev.

Povezujemo dizajn razmišljanje s konstruktivnimi strategijami razvoja za doseganje trajnostne rasti vseh vrst organizacij.

ZAKAJ SE OBLIKUJE VEČ POSLOVNIH MODELOV?

Po drugi svetovni vojni, v t. i. baby boom generaciji so organizacije prepuščale oblikovanje poslovnega modela izključno vodstvom, morebiti celo samim izvršnim direktorjem.

Tisti direktorji, ki so uspeli najti ustrezen poslovni model, so se morali predvsem izuriti v izvedbi tega modela. Tako so nekateri direktorji največjih organizacij preživeli celotno kariero znotraj enega poslovnega modela. Najkasneje z globalizacijo konec osemdesetih let prejšnjega stoletja se je to klasično obdobje končalo. Danes se vrednosti ustvarjajo ne le z vrednostjo za uporabnike temveč tudi z oblikovanjem novih poslovnih modelov.

Slovenija je samostojna država polnih dvajset let in še malo. In po osamosvojitvi se je zdelo, da bomo ena taka majhna, vitka a uspešna država. Skratka, zdelo se je, da bomo kot Švica. In številne prodorne organizacije v Švici resnično dosegajo debele vrednosti. To je motivacija za delavnico Oblikovanje novih poslovnih modelov. Podati nekatere odgovore na vprašanje: Kako prodorne organizacije dosegajo vrednosti?

KAJ JE KLJUČNI RAZLOG ZA OBLIKOVANJE NOVIH POSLOVNIH MODELOV?

Še posebej v večjih organizacijah je ključni razlog za oblikovanje novih poslovnih modelov v zmanjševanju tveganja. Zmanjšanje tveganja možnosti lastnega izginotja. Spreminjajo se namreč celotne industrije. Nekatere še posebej hitro. Organizacije, ki so še včeraj veljale kot zgleden in uspešen primer inovativnosti, danes enostavno ne obstajajo več. Zato se iščejo novi načini širjenja ponudbe in zagotavljanja rasti organizacij.

Si predstavljate, da bi ljudje nehali kupovati avtomobile? Se sliši smešno? Morebiti. Pomembneje je, da ima vaša organizacija pripravljen vsaj scenarij kaj dejansko narediti v takem podobnem primeru. In nekatere najprodorneje avtomobilske družbe na svetu vlagajo v dizajn razmišljanje in eksperimentirajo z novimi poslovnimi modeli, ki več ne predvidevajo lastništva avtomobila. Kako je s tem v vaši organizaciji (tudi če niste proizvajalec avtomobilov)?

Nekatere organizacije, tudi nekatere izmed največjih na svetu so uspele dokazati, da je možno dizajn in dizajn razmišljanje vsaditi v sam DNK organizacije.

KAKO SE POVEZUJE DIZAJN RAZMIŠLJANJE S KANVASOM POSLOVNIH MODELOV?

Za oblikovanje uporabniške izkušnje, tudi v oblikovanju poslovnih modelov, je nujno t. i. dizajn razmišljanje. Kaj je dizajn razmišljanje? Po definiciji je dizajn razmišljanje produktivna povezava analitičnega (racionalnega) in intuitivnega (ustvarjalnega) mišljenja. Zato na delavnici oblikujemo poslovne modele prek Kanvasa poslovnih modelov, ki zahteva združevanje intuitivnega in racionalnega mišljenja v celovito zgodbo. 

Na delavnici Oblikovanje novih poslovnih modelov boste v odvisnosti od števila udeležencev oblikovali med osem in dvajset poslovnih modelov.

Organizacije morajo biti danes uporabniško-orientirane in ne več le orientirane same vase. Uporabniška izkušnja izkušnja je še posebej ključna za vse nove organizacije. Tu je ključ razvoja inovativnost in rasti organizacij. Danes ni več  preprosto ugotoviti kaj je problem? Kaj je tisto kar uporabniki dejansko rabijo? Kaj je vrednost? Če znate postaviti ta vprašanja znotraj vaše organizacije ste na dobri poti, da postanete nepremagljiva, trajnostno uspešna organizacija.

Najbolj prodorne organizacije na svetu danes združujejo konstruktivno strategija, ki definira kako neka organizacija preseže izključno konkurenčnost, tako da postane radikalno bolj uporabna ljudem skupnostim in prihodnjim generacijam kot njeni tekmeci. Zato boste na delavnici dejansko doživeli izkušnjo oblikovanja novih poslovnih modelov, v odvisnosti od števila udeležencev delavnice boste med osem pa vse do dvajset poslovnih modelov. Za trajnostno uspešnost vas in vaše organizacije.

 
trening inovativnost poslovnih modelov
 

Morebiti vas bo zanimalo tudi:

Ikona za zapis Kako vemo, da je vaša organizacija prodorna?

Kako vemo, da je vaša organizacija prodorna?
Kako ugotavljati ali je vaša organizacija prodorna? Katere kriterije uporabiti? Prodorne organizacije temeljijo vsaj na katerem izmed šestih temeljev. Prodorne organizacije so vsaj mojstri v oblikovanju novih poslovnih modelov. In prodorne organizacije vedo zakaj počnejo to kar počnejo.

 
 
 

Ikona za zapis Kdo daje, kdo prejema?

Kdo daje, kdo prejema?
Kdo daje, kdo prejema? je eno bolj zanimivih vprašanj v oblikovanju poslovnih modelov. Če znamo v poslovni model pritegniti tako partnerje kot uporabnike, smo na dobri poti k zagotavljanju trajnostnega poslovnega modela.

 
 

Tata razvila prvi nizko-cenovni avtomobil na svetu kot odgovor na problem transporta v tretjem svetu
Vprašanje kaj je vrednost je bistveno za organizacije, ki želijo pustiti pečat v neki družbi. Tata je tako radikalno izboljšala transport v tretjem svetu.

Komentirajte:

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s