Home

Domov > So-delovanje: Marko Savić

Posamezne gradnike Kanvasa poslovnih modelov smo na tem mestu že opisali. Ampak kako se dejansko lotiti oblikovanja poslovnega modela na začetku s Kanvasom poslovnih modelov?

Pravilo v oblikovanju novih poslovnih modelov na Kanvasu je samo eno. Na sam Kanvas je najstrožje prepovedano karkoli pisati ali risati. Zakaj? Ker idealen in edini pravilen poslovni model ne obstaja. Zato je vedno smiselno uporabljati lističe, ki jih postavljate (ali lepite) na Kanvas. Na delavnici Oblikovanje novih poslovnih modelov uporabljamo stattys lističe. Vse drugo je odvisno od situacije in omejitev, ki se jih morate držati.

A vseeno je priporočilo kot tako, da je smiselno začeti z oblikovanjem na Kanvasu poslovnih modelov bodisi pri Ponudbi vrednosti bodisi pri Segmentih kupcev. Vedeti morate, da se nobena prva ideja ali poslovni model ne uresniči temveč bomo vedno morali pivotirati okoli poslovnega modela.

SHEMA: OBLIKOVANJE NA KANVASU PONUDBE VREDNOSTI KOT ZAČETEK OBLIKOVANJA NOVIH POSLOVNIH MODELOV
Shema, ki prikazuje fit med kanvasom poslovnih modelov in kanvasom ponudbe vrednosti

POVZETO PO ALEXANDER OSTERWALDERJU

Še eno vprašanje se potem pojavi, namreč ali morate vedno oblikovati oz. razrešiti vse gradnike poslovnega modela? Ne, še posebej to ni smiselno, ko oblikujete prototip poslovnega modela. Prototip je smiselno preizkusiti, tisto kar je uresničljivo obdržati, drugo spremeniti ali pivotirati in dodajati gradnike postopoma, ko so za to izpolnjene možnosti.

Mojstri poslovnih modelov so tisti, ki uspešno usklajujejo desno, vrednostno stran Kanvasa z levo, stroškovno stranjo v celovito zgodbo.

 

Morebiti vas bo zanimalo tudi:

Ikona za zapis: Zakaj znajo biti otroci boljši v izgradnji stolpa (ali poslovnega modela) kot direktorji?

Zakaj znajo biti otroci boljši v izgradnji stolpa (ali poslovnega modela) kot direktorji?
Kako je možno, da znajo otroci, ki so ravnokar končali vrtec zgraditi večji stolp kot študenti poslovnih šol? V igri je vse možno. Zelo popularna igra »spaghetti challenge« pokaže na vrednost in pomen prototipov, ki so ključna komponenta dizajn razmišljanja.

 
 
 

Ikona za zapis Kaj ima Nora krava za opraviti z oblikovanjem novih poslovnih modelov?

Kaj ima Nora krava za opraviti z oblikovanjem novih poslovnih modelov?
Kaj ima Nora krava za opraviti z oblikovanjem novih poslovnih modelov? Vaja za ogrevanje pred dejanskim oblikovanjem poslovnih modelov je uspešnica med vodilnimi menedžerji, vlagatelji in podjetniki.

 
 
 

Ikona za zapis Gradniki poslovnega modela

Gradniki poslovnega modela
Kanvas poslovnih modelov ima devet gradnikov. Za oblikovanje poslovnih modelov na Kanvasu rabite interdisciplinarno sodelovanje tako vaših sodelavcev kot tudi drugih deležnikov vaše organizacije.

Komentirajte:

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s