Home

Domov > Vodenje: Marko Savić

Ali tudi za pri vas obstaja nelinearna povezava med »delom«, ki ga opravljate in »učinkom«, ki ga dobite? Obstaja? Če obstaja, je to dejstvo treba sprejeti, ker je enostavno nekaj najbolj normalnega. Hkrati se je treba zavedati, da je živeti sreč(n)o vaša rojstna pravica. Katere spremembe na individualni, organizacijski in družbeni ravni so nujne za življenje v sreči?

INDIVIDUALNE SPREMEMBE

Tako kot družba vpliva na posameznico, tako tudi posameznica vpliva na družbo.

Zato, da imate kot posameznica srečno življenje, si morate to najprej želeti. Dokler nimate resnično močne želje, spremembe niso možne. Hkrati je prav tako in enako pomembno, da se ne sekirate preveč, če imate ali pač ne srečno življenje. To je paradoks, ki ga vedno znova razrešujete. Kot življenje samo.

Predstavljajte si, da imate Mojstra, ki vas vodi na poti do osebnega mojstrstva. In potem vam Mojster pove, da če se boste dvakrat bolj trudili, bo vaša pot do osebnega mojstrstva trajala dvakrat dlje. To je ta paradoks. Zato ne bodite obsedeni ali fiksirani na življenje v sreči. Vaše življenje v sreči morebiti še ne obstaja. Verjetno ga morate šele zložiti kot sestavljanko. In katere so nujne organizacijske spremembe?

Si predstavljate, da bi vsakič, ko bi rabili pomoč, prišla oseba, ki bi imela in znanje in vire, ki jih ravno potrebujete? Sistem, ki se ga je možno priučiti.

ORGANIZACIJSKE SPREMEMBE

Čeprav se je svet temeljito spremenil v zadnjih letih, so inštitucije kot take v gospodarstvu, vladi, religiji in v družbi, nenazadnje, ostale zastarele. Srikumar Rao pravi, da številne manjše firme in občine že eksperimentirajo z inovativno interno organizacijo. No, verjetno bi se našel tudi kak primer med večjimi korporacijami – preberite zapis Kako je P&G postal dizajn razmišljujoča organizacija?. Rio še dodaja, iz kaosa bo vzletel metulj.

Vsaka posameznica, tudi vi, ve, da so stiki pomembni. Mreženje je v vseh družbah izjemno pomembno. A obstaja bistvena razlika med stikom in pravim stikom. Predstavljajte si, da bi bilo možno vzpostaviti sistem, kjer vam ne bi bilo potrebno mrežiti. Predstavljajte si, da bi vsakič, ko bi rabili pomoč, prišla oseba, ki bi imela in znanje in vire, ki jih ravno potrebujete. Delovati v tej smeri, se je možno priučiti. Dve ključna pogoja morata biti izpolnjena. Prva je sprememba v vaših namenih. In drugi je, pustite stvarem, da so.

Prvi pogoj pomeni, da morate opustiti vašo primarno osebno agendo. Pomembno je, da je vaš primarni namen, ne glede na to kaj želite doseči, in materialno in duhovno dobro za širšo skupnost. Drugi pogoj, pustiti stvarem da so, pomeni, da se morate naučiti opustiti potrebo po nadzoru. Ni moč nadzorovati vseh dogodkov. Iščite pravo mero med strastjo za tem kar želite in dejanskim sprejemanjem karkoli se že zgodi. Rio pravi, da boste presenečeni, kako se vam bodo do sedaj zaprta vrata, začela odpirati. In katere so nujne spremembe v družbi?

DRUŽBENE SPREMEMBE

Preštevilni naši, morali bi biti, vzorniki, so obsedeni z močjo in bogastvom. In dokler družba občuduje predvsem materialno bogastvo, je težko pričakovati spremembe.

Spremembe bodo možne takrat, ko bomo kot družba občudovali učiteljico, ki je vzgojila šampionsko šahovsko ekipo iz socialno problematičnih delov mesta. Zato rabimo vodenje. Rio dodaja, da vodenje ni veščina temveč stanje bivanja. Hkrati Rio tudi ne kaže nobenega sočutja do menedžerjev, ki pravijo, da ni možno motivirati sodelavcev in to počnejo prek t.i. metode korenčka in palice.

Ključ se skriva v odpravljanju ovir, ki demotivirajo sodelavce. In to je potem popolnoma drugačen pristop. Ki zahteva, da začnete najprej spreminjati sebe, če želite postati svetilnik za druge.

Vir:
Srikumar Rao. 2007. Stop. Think. Live!
 

Morebiti vas bo zanimalo tudi:

Emocionalna inteligenca je bistvenega pomena v vodenju
Emocionalna inteligenca je dvakrat bolj pomembna za izjemno učinkovitost vodenja kot druge tehnične in kognitivne sposobnosti. Še dobro, da se je emocionalne inteligence možno tudi priučiti v današnjem času naraščajočega so-delovanja, neustavljive globalizacije in informacijske ekonomije

 
 
 

Ikona za zapis Povejte več, govorite manj: tri taktike kako predstavljati in pridobivati podporo za vaše ideje

Povejte več, govorite manj: tri taktike kako predstavljati in pridobivati podporo za vaše ideje
Če ste v stiku z ljudmi, osebno ali profesionalno, če želite v akcijo prepričati druge, si skušajte najprej pridobiti pozornost poslušalstva. Tudi taktika trojk vam zna biti pri pridobivanje podpore precej v pomoč.

 
 
 

Ikona za zapis Uspešne vodje delujejo kot vlagatelji tveganega kapitala

Uspešne vodje delujejo kot vlagatelji tveganega kapitala
V organizacijah je smiselno staviti na raznolikost v prepletanju starosti, kultur in disciplin. Uspešne vodje pri tem uporabljajo model kot da so vlagatelji tveganega kapitala.

2 thoughts on “Živeti sreč(n)o

 1. Še moj komentar na prej navedeno:
  Se strinjam, Tako z delom, ki pravi, da je vse preveč prostakov, ki znajo samo jezik palice. Tudi avtor članka, S. Rao, to poudari.

  Kot tudi s paradoksom, ki je omenjen. Dvakrat več dela na sebi, ne pomeni nujno tudi prave poti. Kvečjemu mogoče daljšo pot.

  Osnovna misel ali utopija »Si predstavljate, da..«, je mišljena predvsem v novem smislu mreženja. In ta osnovna ideja se mi zdi zelo upoštevanja vredna. Da se najprej vprašaš kaj zmoreš ti narediti narediti za drugega? In to ni v bistvu nič novega. To je imel že J. F. Kennedy slogan: vprašajmo se kaj zmoremo mi narediti za državo, ne kaj naj država naredi za nas.

 2. Še en odziv smo dobili. Tako gre:
  »»Si predstavljate, da bi vsakič, ko bi rabili pomoč, prišla oseba, ki bi imela in znanje in vire, ki jih ravno potrebujete?« Ne, raje ne, potem bi bilo pa res dolgočasno.
  Tudi ne živim v iluziji, da sem sama sebi ta oseba, ki bi z ne vem kakšnim intenzivnim delom na sebi prišla do faze, ko bi mi bilo vse jasno in me ne bi nič več presenetilo, ker bi vedno in vsakič imela odgovore na vse. Prosim, ne , ker potem bi bilo pa še bolj dolgočasno….

  Sicer sta mi pa korenček in palčka čisto simpatična. Ker pomeni, da ljudje znajo uporabljati korenček – kar ni slabo, vsaj nekaj znajo.

  Ker je itak preveč prostakov, ki znajo samo jezik palice. Ker je lažji.«

Komentirajte:

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s