Home

Domov > Problemi: Marko Savić

Ali je strast dovolj za razvoj vaše ideje, izdelka ali storitve smo na tem mestu že omenjali. In ugotovitev je bila, da je strast šele dober začetek. Za uspešen razvoj boste rabili privlačno vizijo, empatijo do uporabnikov, dobro sistemsko razmišljanje, uporaben dizajn, izkušnje (tako predhodne spodrsljaje kot uspehe), tehnična znanja, zavezanost do izvrstne uporabniške izkušnje, izjemno pozornost do podrobnosti, jasne procese dela, močan oglaševalski in trženjski volumen, izvrsten inženiring, garancijo odlične kakovosti, solidno financiranje, agilnost in globoko razumevanje problemov in izzivov.

Vse našteto velja predvsem za vas v vaši organizaciji. In kakšen bi bil pogled čisto na osebni ravni? Ken Robinson trdi, da je možno, da boste izjemno srečni, če boste le našli vaš Element. Kako to doseči? Preseči (če jih še niste) boste morali osebne, družbene in kulturne vzorce omejitev. Sicer lažje reči kot narediti a vseeno dobro vedeti. In kaj so značilnosti srečnih posameznic? Da:

  • maksimalno izkoristijo naključne priložnosti,
  • poslušajo lastno intuicijo,
  • pričakujejo, da bodo srečne,
  • imajo odnos, ki jim omogoča smolo spremeniti v srečo.

Da boste našli svoj Element, se morate vprašati kako ste inteligentni in ne kolikšna je vaša inteligenca. In Robinson je strasten zagovornik, da sreča, kreativnost in uspešnost niso povezani z višino vašega inteligenčnega količnika. Inteligenca pravi, da je raznolika, dinamična in razlikovalna. Zabavna je zgodba, kako so Richardu Bransonu, ki je šolo pustil že pri šestnajstih, tudi zaradi tega, ker je bil zelo slab pri matematiki, razložili kaj je neto in kaj bruto dobiček. Njegov finančni direktor mu je na enem od sestankov šepetajoče med sestankom razložil, da je neto dobiček podobno kot pri ribolovu, ko ti v mreži ostanejo samo ribe. Vse drugo kar je padlo zraven predstavlja bruto dobiček. Končno, je odgovoril Branson, razumem razliko.

SPREMINJANJE IZOBRAŽEVALNIH PARADIGEM, GOVOR KEN ROBINSON-A

(animirani video, 11:41 minut)

 

Če uspete najti svoj Element, imate možnost spremeniti svet. Robinson to dokazuje s številnimi primeri. In izkušnjami drugih. Tako se npr. Aleksandr Solzhenitsyn vraša, kaj boste najprej spremenili, če želite spremeniti svet? Sebe ali druge? In še Michelangelo, ki je že v svojem času trdil, da največja nevarnost za vse nas ni, da merimo previsoko in zgrešimo cilj (ali naše poslanstvo) temveč prenizko in to potem dosežemo.

Zato, merite visoko!

Vir:
Ken Robinson in Lou Aronica. 2009. The Element: How Finding Your Passion Changes Everything.
 
trening inovativnost poslovnih modelov

Morebiti vas bo zanimalo tudi:

Ikona za zapis Je strast dovolj za razvoj vaše ideje, izdelka ali storitve?

Je strast dovolj za razvoj vaše ideje, izdelka ali storitve?
Ali je strast med našim početjem dovolj? Pravijo, da če delaš s strastjo ne boš nikoli zares delal. A v razvoju novih idej, storitev in izdelkov rabimo tudi še kaj več, od uporabnega dizajna, izvrstne uporabniške izkušnje do globokega razumevanje problemov, ki se jih lotevamo.

 
 
 

Ikona za zapis Kako vplivajo spanec, humor in alkohol na kreativnost pri reševanju problemov?

Kako vplivajo spanec, humor in alkohol na kreativnost pri reševanju problemov?
Za kreativnost pri reševanje problemov moramo biti dovolj naspani. Tudi smeh in kanček alkohola ne bosta odveč. Podobno velja tudi v oblikovanju novih poslovnih modelov.

 
 
 

Ikona za zapis Kako reševati probleme z dizajn razmišljanjem

Kako reševati probleme z dizajn razmišljanjem
Kako bi mi… je uvod v reševanje problemov, ki ga uporabljajo tako v agenciji za dizajn in inovativnost IDEO kot tudi nekatere največje družbe na svetu kot so Google, Facebook in P&G. Tudi vam zna to vprašanje pri razreševanju vaših problemov priti zelo prav.

Komentirajte:

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s