Home

Domov > Vodenje: Marko Savić

Kako naj sploh kot vodja zastavite vaše delovanje? Bodisi vaše skupine, vašega oddelka ali vaše organizacije. Na kaj naj se usmerite? Raznolikost ni le prijetno zveneča beseda. Je dejstvo tudi v naših možganih. Po treh desetletjih raziskav je profesor Gardner razvil koncept multiplih inteligenc. Pravi, da obstaja najmanj sedem merljivih vrst inteligence: logično-matematična, lingvistična, prostorska, glasbena, gibalna, medosebna in znotraj-osebna. Zakaj je to pomembno? Od kod prihajajo dobre ideje? Iz nepričakovanih pozicij. Iz raznolikosti. In najboljši način za negovanje raznolikosti je prepletanje starosti, kultur in disciplin. Ter izkoriščanje večih inteligenc kot le logično-matematične, ki se je najraje oprijemamo v organizacijah. Da emocionalne inteligence ne omenjamo.

Misli portfelj. Misli vodja-kot-vlagatelj-tveganega-kapitala. Stavi na Heroje, Prototipe in Zgodbe.

Zato je model, ki ga uporabljajo uspešne vodje kot model tveganega kapitala. Misli portfelj. Misli Šef-kot-Vlagatelj-tveganega-kapitala. Uspešne vodje stavijo na:

  • Kul ljudi ali Heroje bi jim tudi rekli;
  • Kul ideje ali demonstracijske Prototipe;
  • rezultat so kul investicije ali Zgodbe.

Številne izmed teh Zgodb, večina pravzaprav… se ne uresničijo ampak manjši del se uresniči in… spremeni svet. Zato najdite Heroje. Delajte Prototipe. Pripovedujte Zgodbe. Kot pravi Tom Peters, novi načini delanja stvari rabijo Heroje. Novi načini delanja stvari rabijo delujoče Prototipe. In novi načini delanja stvari rabijo pripovedovanje Zgodb.. zato ker novi Heroji rabijo spodbudo lastni domišljiji. Zato ker je morebiti pripovedovanje Zgodbe ali komuniciranje kot se tudi rado reče morebiti celo ključno v vodenju.

Vir
Tom Peters. 2005. Leadership. Inspire. Liberate. Achieve.

Morebiti vas bo zanimalo tudi:

Emocionalna inteligenca je bistvenega pomena v vodenju
Emocionalna inteligenca je dvakrat bolj pomembna za izjemno učinkovitost vodenja kot druge tehnične in kognitivne sposobnosti. Še dobro, da se je emocionalne inteligence možno tudi priučiti v današnjem času naraščajočega so-delovanja, neustavljive globalizacije in informacijske ekonomije

 
 
 

Ikona za zapis Kako veliki vodje vzpodbujajo delovanje?

Kako veliki vodje vzpodbujajo delovanje?
Vsi veliki vodje komunicirajo najprej Zakaj, potem Kako in šele potem Kaj. Simon Sinek je ta vzorec poimenoval Zlati krog. In zakaj vi vstanete vsako jutro?

 

Ikona za zapis Sedem vzorcev delovanja vodij

Sedem vzorcev delovanja vodij
V 25-letni raziskavi je bilo ugotovljeno sedem profilov vodenja. Le profili, ki so jih poimenovali individualisti, strategi in alkemisti so zmožni zagotavljati inovativno preobrazbo organizacij.

Komentirajte:

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s