Home

Domov > Problemi: Marko Savić

Z dizajn razmišljanjem je smiselno razreševati nekatere najbolj pereče probleme, od nepismenosti odraslih do globalnega segrevanja. Z vprašanjem Kako bi mi? (»How might we?«) imate možnost zelo dobro nasloviti vaš konkreten problem v vašem okolju. Kako bi v vašem zdravstvenem domu zmanjšali čakalne vrste? Ali na vaši pošti? Ali na občini oz. na upravni enoti?

Najprej morate ugotoviti ali naslavljate pravo vprašanje. Ni ga namreč hujšega kot pravilen odgovor na napačno vprašanje. Že vnaprej je sicer možno iz primerov dobre prakse drugod po svetu sklepati, da so čakalne vrste posledica številnih dejavnikov še preden vaši uporabniki pridejo do vaše organizacije. Znan je primer železniškega operaterja, ki je želel povečati zadovoljstvo potnikov z naročilom dizajna novih stolov. Seveda še dobro, da je dizajn agencija ugotovila, da problemi ležijo povsod drugje, le v dizajnu stolov ne. Ali natančneje. Stopnja opazovanja v procesu uporabniške izkušnje je pokazala, da je sedenje šele osmi korak od desetih v procesu vožnje z vlakom. In takrat si verjetno človek že oddahne, glede na številne (neprijetne) možnosti v prejšnjih korakih, od vožnje do postaje, iskanja parkirišča, nakupa vozovnice, lociranja ustreznega perona in tako naprej.

Kako boste torej najlažje pristopili k razreševanje problema čakalnih vrst v vašem zdravstvenem domu? S procesom dizajn razmišljanja, s katerim boste dejansko začrtali ali bolje rečeno oblikovali želeno uporabniško izkušnjo. Ugotoviti morate uporabniško pot vaših pacientov. Če poenostavimo in začnemo s prihodom. Kakšni so tu občutki? Prvi korak v dizajn razmišljanju: Razumevanje. Tu vam znajo biti v pomoč tudi zunanji strokovnjaki. Morebiti boste ugotovili preprosto preobremenjenost z izkušnjami.

SHEMA: —RAZISKOVANJE—RAZMIŠLJANJE—IZVEDBA— IN UPORABNIŠKA POT V ZDRAVSTVU

Shema uporabniške poti na primeru zdravstveni doma z vidika uporabnice in dizajn razmišljanja
 

Naslednji korak je v čakalnici sami. Uporabnica se počuti ranljivega in nemočnega. V Veliki Britaniji se tu srečujejo s problemov fizičnega nasilja nad osebjem. Približno 150 napadov dnevno so zabeležili v letih 2009/10. Škoda se meri v milijonih.

Pred srečanjem z zdravnikom ima vaša uporabnica še eno postajo v uporabniški poti. Sprejemnico pri medicinski sestri. Tu se morebiti pojavi zaskrbljenost glede postopka samega? Kdo bi vedel. In morebiti so ravno v tem koraku največje priložnosti. Je sploh nujen? Obstajajo drugačne rešitve? Ne boste izvedeli, če si ne boste dovolili razviti vsaj par prototipov v četrtem koraku in jih tudi preizkusili.

Pa uspešno dizajn razmišljanje v reševanju vašega problema!

Dodatni viri
http://www.uxaustralia.com.au/servicedesign-2012/incorporating-memorable-experiences-into-design
http://www.ideo.com/work/nurse-knowledge-exchange/

 
trening inovativnost poslovnih modelov

Morebiti vas bo zanimalo tudi:

Ikona za zapis Kako vplivajo spanec, humor in alkohol na kreativnost pri reševanju problemov?

Kako vplivajo spanec, humor in alkohol na kreativnost pri reševanju problemov?
Za kreativnost pri reševanje problemov moramo biti dovolj naspani. Tudi smeh in kanček alkohola ne bosta odveč. Podobno velja tudi v oblikovanju novih poslovnih modelov.

 
 

Ikona za zapis Kako rešiti problem transporta v tretjem svetu?

Kako rešiti problem transporta v tretjem svetu?
Kaj je tisto kar ljudje v tretjem svetu resnično rabijo? Kako rešiti problem transporta v tretjem svetu? Tata si je zastavila prava vprašanja in razrešila problem transporta z uspešnim razvojem prvega res nizko-cenovnega avtomobila na svetu.

 
 

Ikona za zapis  Kako rešiti problem hlajenja za večino prebivalstva?

Kako rešiti problem hlajenja za večino prebivalstva?
S pravimi vprašanji je možno priti do izjemnih inovativnih dosežkov. S pomočjo opazovanja, so-oblikovanje so v indijski korporaciji Godrej nakazali pot do inkluzivne rasti. Nizko-cenovni hladilnik je na koncu le pozitivni stranski učinek.

Komentirajte:

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s