Home

Domov > Problemi: Marko Savić

Gotovo ste se že kdaj znašli v stresni situaciji, ko ste morali na hitro rešiti kak problem. Ali čez noč. In, vam je uspelo? Nekatere ugotovitve so pokazale kako spanec, humor in alkohol vplivajo na reševanje problemov.

SPANEC IN RAZREŠEVANJE PROBLEMOV

Ullrich Wagner in njegovi kolegi v Nemčiji so z raziskavo pokazalI, da ima spanec velik vpliv na sposobnost tako vpogleda v problem kot tudi razreševanje le-tega.

Osebe so morale nadaljevati zaporedje številk po določenem a skritem pravilu. Skupina, ki je spala osem ur je imela 60% uspešnost pri razrešitvi zaporedja, potem ko so se vrnili s spanja in reševali problem. Dve kontrolni skupini (ena, ki je imela osemurni dnevni premor in druga, ki je ponoči osem ur bedela) sta imeli le po 23% uspešnost razreševanja problema zaporedja.

Poglejmo tudi ali in kako humor vpliva na razreševanje problemov?

HUMOR IN RAZREŠEVANJE PROBLEMOV

V zelo znanem problemu reševanje sveče (ang. Candle problem), ki ga je že v 1930-ih zasnoval psiholog Karl Duncker se je pokazalo, da gledanje humorja bistveno pripomore k rešitvi problema.

NALOGA: RAZREŠITI PROBLEM SVEČE
Sliki za Candle problem ali problem svece za vajo reševanja problemov

LEVO: PROBLEM. KAKO PRITRDITI SVEČO NA STENO, DA VOSEK NE TEČE PO MIZI? DESNO: REŠITEV PROBLEMA.

Osebe, ki so pred reševanje tega znanega problema gledale film poln humorja so razrešile ta problem. Razlaga gre, da so sproščeni možgani bolj ustvarjalni saj rešitve ne moremo iskati po znanem algoritmu. Rabimo prelom za zasnovo nove strategije rešitve problema in smeh oz. humor tu bistveno pomagata.

In kako na razreševanja problemov vpliva alkohol?

ALKOHOL IN RAZREŠEVANJE PROBLEMOV

Ugotovitve kažejo, da alkohol tudi pripomore k boljšemu reševanju problemov. No, vsaj besednih očitno. Preizkušanci so morali najti skupno novo besedo za besede: »pine« (bora, borov), »crab« in »sauce« (omaka). Rešitev je apple. Kot »pineapple» (ananas), »crab apple» in »apple sauce» (jabolčna omaka).

Delno okajeni preizkušanci so rešili približno 30% več takih problemov kot trezni preizkušanci. Vsekakor vas ne vzpodbujamo k uživanju alkohola med reševanjem vaših problemov. Očitno je le, da sprostitev in spočiti možgani bistveno pripomorejo h kreativnosti pri reševanju problemov.

Vira
Mark A. Smith Ph.D. 2012. Creativity and IQ, Part I: What Is Divergent Thinking? How Is It Helped by Sleep, Humor and Alcohol?
Daniel H. Pink. 2009. Drive: the surprising truth about what motivates us

Enhanced by Zemanta

 

Morebiti vas bo zanimalo tudi:

Ikona za zapis Kako rešiti problem transporta v tretjem svetu?

Kako rešiti problem transporta v tretjem svetu?
Kaj je tisto kar ljudje v tretjem svetu resnično rabijo? Kako rešiti problem transporta v tretjem svetu? Tata si je zastavila prava vprašanja in razrešila problem transporta z uspešnim razvojem prvega res nizko-cenovnega avtomobila na svetu.

 
 

Ikona za zapis  Kako rešiti problem hlajenja za večino prebivalstva?

Kako rešiti problem hlajenja za večino prebivalstva?
S pravimi vprašanji je možno priti do izjemnih inovativnih dosežkov. S pomočjo opazovanja, so-oblikovanje so v indijski korporaciji Godrej nakazali pot do inkluzivne rasti. Nizko-cenovni hladilnik je na koncu le pozitivni stranski učinek.

Komentirajte:

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s