Home

Domov > Vodenje: Marko Savić

Za uspešno menedžiranje samega sebe je treba vedeti naslednje tri zadeve.

  • Ali ste poslušalec ali bralec?
  • Kako se učite?
  • Ali dobro so-del-lujete z ljudmi ali ste individualist/tka?
POSLUŠALEC ALI BRALEC?

Ugotovitve pravijo, da ni možno biti oboje. Ne glede na to kakšno vlogo imate v vaši organizaciji. Ali ste na najvišjih pozicijah ali ste podpora vašim nadrejenim. V obeh primerih je priporočljivo najprej vedeti zase kaj ste, bralec ali poslušalec in potem tudi za vaše sodelavce. Če je vaš šef poslušalec, mu bodo vaša pisna poročila bore malo v korist. In obratno, bralec rabi pisna poročila. Eden najbolj znanih bralcev je bil John F. Kennedy, ki je bil baje sposoben še pol ure pred pomembnimi govori prebirati poročila najbližjih svetovalcev (bil je hkrati zelo hiter in izurjen bralec). Tudi zato je bil njegov naslednik po sili razmer, Lyndon B. Johnson, slab v predsedniški vlogi. Napaka je bila, da je ohranil Kennedyjeve svetovalce, ki so bili izurjeni za pisna poročila, a je bil sam kot dolgoletni parlamentarec izrazit poslušalec. Zase bi morali torej vedeti kaj ste? Poslušalec kot L. B. Johnson ali bralec kot J. F. Kennedy.

KAKO SE UČITE?

Zelo pomembno je to vedeti. Žal nas v otroštvu v šoli na to sploh ne opozarjajo. Temveč nas učijo po kalupu. Moto, ki velja je, kar je dobro za šolo, je dobro za učence. Pa ni. V modernih časih, v družbi znanja, je vedeti kako se učite zelo pomembno v lastnem menedžiranju. Ali sprejemate nova znanja:

  • s poslušanjem?
  • z branjem? ali
  • s pisanjem?

Ali kot četrta možnost z delom? Učenje prek dela. »Learning by doing«. Na znanju temelječe, nekatere največje organizacije na svetu se prav tako učijo prek dela. Ali še bolje prek eksperimentiranja. In nenazadnje se je smiselno vprašati tudi ali ste dobri v sodelovanju z drugimi ali raje delate sami?

ALI DOBRO SO-DE-LUJETE Z LJUDMI ALI STE INDIVIDUALIST/TKA?

Tu je ključno vedenje o tem ali ste človek, ki sprejema odločitve (in s tem odgovornost) ali ste boljši v vlogi svetovalca? Delate raje sami ali ste dobri v skupinskem delu? Delate dobro pod stresom? Ste raje v velikih ali manjših organizacijah?

Fotografija dveh otrok, z rožami za zapis Kako menedžirati samega sebe

FOTO: trần văn công

Peter F. Drucker svetuje še. Ko vemo kaj smo in kako se učimo, bomo bistveno bolj uspešni, če vse to vemo tudi za naše sodelavce, še posebej nadrejene.

Vir
Peter F. Drucker. 2007. Managing Oneself (Harvard Business Review Classics)

Enhanced by Zemanta

 

Morebiti vas bo zanimalo tudi:

Emocionalna inteligenca je bistvenega pomena v vodenju
Emocionalna inteligenca je dvakrat bolj pomembna za izjemno učinkovitost vodenja kot druge tehnične in kognitivne sposobnosti. Še dobro, da se je emocionalne inteligence možno tudi priučiti v današnjem času naraščajočega so-delovanja, neustavljive globalizacije in informacijske ekonomije

 
 
 

Ikona za zapis Kako veliki vodje vzpodbujajo delovanje?

Kako veliki vodje vzpodbujajo delovanje?
Vsi veliki vodje komunicirajo najprej Zakaj, potem Kako in šele potem Kaj. Simon Sinek je ta vzorec poimenoval Zlati krog. In zakaj vi vstanete vsako jutro?

 

Ikona za zapis Sedem vzorcev delovanja vodij

Sedem vzorcev delovanja vodij
V 25-letni raziskavi je bilo ugotovljeno sedem profilov vodenja. Le profili, ki so jih poimenovali individualisti, strategi in alkemisti so zmožni zagotavljati inovativno preobrazbo organizacij.

Komentirajte:

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s