Home

Domov > Zgodovina: Marko Savić

Kako je možno priti do večjega vpliva s prehodom od dizajna v dizajn razmišljanje? Tim Brown, izvršni direktor agencije za dizajn in inovativnost IDEO, predstavi prve primere dizajn razmišljanja že v devetnajstem stoletju. Isambard Kingdom Brunel je oblikoval veliko zahodno železnico (Great Western Railway) in pri tem uporabljal dizajn razmišljanje. Ne le, da je želel oblikovati najboljše potovanje z železnico. Zamislil si je integrativni transportni sistem, kjer bi potnik stopil na vlak v Londonu in izstopil iz ladje v New Yorku. Vse to že v devetnajstem stoletju.

Tim Brown nam sugerira, da bi dizajn moral spet razmišljati na veliko. Da sicer videnje dizajna kot odgovornega za estetiko, podobo in modo sicer deluje, a da je možno z dizajn razmišljanjem mnogo več. Dosegati mnogo večji vpliv. Pomagati pri reševanju nekaterih kompleksnih problemov — od globalnega segrevanja, izobraževanja, zdravstvenega varstva, varnosti, do čiste vode, skratka možnosti so številne.

V video nagovoru spodaj nam Tim Brown predstavi nekatere zanimive primere reševanja problemov z dizajn razmišljanjem. Od re-invencije socialne države v projektu pomoči starostnikom v lokalni skupnosti do čisto novega načina menjave izmene medicinskih sester in bistvenega povečanja učinkovitosti in časa, ki ga medinske sestre prežijo s pacienti.

TIM BROWN APELIRA NA OBLIKOVALCE NAJ RAZMIŠLJAJO NA VELIKO

(video, 16:47 minut)

http://www.youtube.com/watch?v=UAinLaT42xY

Dodaten vir:
Dizajn razmišljanje v izobraževanju (Design thinking for educators)

Morebiti vas bo zanimalo tudi:

Ikona  za zapis Kako se je dizajn razvil v oblikovalca novih poslovnih modelov?

Kako se je dizajn razvil v oblikovalca novih poslovnih modelov?
Dizajn se je skozi pet zgodovinskih obdobij razvil v oblikovalca novih poslovnih modelov. Iz dizajna kot procesa, v dizajn kot vodenje do t.i. »Design Thinking-a«. Ali dizajn razmišljanja.

Komentirajte:

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s