Home

Domov > So-delovanje: Marko Savić

Dejansko se sliši nemogoče. Nora krava in oblikovanje novih poslovnih modelov. A gre za preverjeno reč. Učinek je običajno izjemen. Za kaj torej gre?

Vaja za ogrevanje pred oblikovanjem novih poslovnih modelov. Nora krava. Organizacijo razdelite v skupine po štiri do šest udeležencev, ki bodo oblikovali na Kanvasu poslovnih modelov in jim naročite sledeče:

Udeleženci imajo nalogo oblikovati tri različne poslovne modele, ki imajo kravo v središču. Najprej naj določijo kaj je značilno za kravo (proizvaja mleko, je skozi celi dan, spušča muuu zvoke in podobne…). Razložite udeležencem naj uporabijo te značilnosti in na Kanvasu poslovnih modelov oblikujejo nove inovativne poslovne modele, ki temeljijo na kravi. Na voljo imajo tri minute za vsak model.

Upoštevajte, da je možno, da se vaja izjalovi, ker je res precej neumna. Vendar je bila preizkušena med vodilnimi menedžerji, vlagatelji in podjetniki, običajno s precejšnjim uspehom. Cilj je, da se ljudi spravi ven iz običajnih dnevno poslovnih rutin. Hkrati se jim pokaže, če se mehansko razmišljanje pusti ob strani, je ideje možno generirati tudi zelo hitro in tako spodbujati lastno kreativnost. —Danny Beckett Jr.

Morebiti vas bo zanimalo tudi:

Ikona za zapis: Zakaj znajo biti otroci boljši v izgradnji stolpa (ali poslovnega modela) kot direktorji?

Zakaj znajo biti otroci boljši v izgradnji stolpa (ali poslovnega modela) kot direktorji?
Kako je možno, da znajo otroci, ki so ravnokar končali vrtec zgraditi večji stolp kot študenti poslovnih šol? V igri je vse možno. Zelo popularna igra »spaghetti challenge« pokaže na vrednost in pomen prototipov, ki so ključna komponenta dizajn razmišljanja.

 
 
 

Ikona za zapis Kako je P&G postal dizajn razmišljujoča organizacija

Kako je P&G postal dizajn razmišljujoča organizacija
Kako vpeljati dizajn v DNK neke organizacije? Je sploh možno organizacije transformirati z dizajn razmišljanjem? Izjemen primer P&G dokazuje, da je to možno tudi v organizacijah ogromnih razsežnosti.

Komentirajte:

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s