Home

Domov > Vodenje: Marko Savić

Vodenje (ali ang. leadership) je zelo pomembno. Na vseh ravneh. Bolj kot si to upamo in hočemo priznati. Pred skorajda 50 leti je imel Martin Luther King izjemno navdihujoč govor »I have a drem«. Takrat je bil star 34 let. Že samo, če se poglobimo v ta njegov govor ugotovimo, da ni naključje, da je bil in je Martin Luther King izjemen navdih že dolga leta.

Kako bi navdih, ki ga očitno zmorejo nekateri posamezniki prenesli na organizacijsko raven? V organizacije. Bodisi, da gre za organizacije čisto ekonomskega, javnega ali civilnega značaja. Simon Sinek, vizionar, izobražen kot etnograf in najbolje poznan po odkritju Zlatega kroga, je prepričljivo prikazal zakaj so nekateri vodje oz. nekatere organizacije boljše, bolj inovativne in uspešnejše kot druge. Vzorec je poimenovan Zlati krog (ang. Golden Circle).

ZLATI KROG: ZAKAJ. KAKO. KAJ.

Shema Zlati krog: Zakaj. Kako. Kaj. za zapis Kako veliki vodje vzpodbujajo delovanje?

VIR: SIMON SINEK

V vzorcu Zlati krog so pravzaprav trije krogi. Prvi pravi Zakaj. Drugi prav Kako. In tretji pravi Kaj. In medtem ko čisto vse organizacije, vključno z vsemi sodelavci teh organizacij, na svetu znajo pojasniti Kaj počnejo, je že precej manj tistih, organizacij ali posameznikov, ki znajo pojasniti Kako počnejo to kar počnejo. Bodisi, da znajo razložiti v čem se razlikuje njihova ponudba vrednosti ali v čem se njihova prodajna ponudba razlkuje (ang. Unique selling proposition). Skratka, nekatere organizacije ali posamezniki znajo pojasnijo njihove ključne trženjske (ali če hočete marketinške) koncepte.

Zelo redke so organizacije in posamezniki v organizacijah, ki znajo povedati Zakaj počnejo to kar počnejo. In z Zakaj ni mišljeno ustvarjanje dobička. Zakaj Mura šiva obleke? Zakaj Elan izdeluje smuči? Zakaj vaš sosed podjetnik popravlja računalnike? Ni ravno enostavno odgovoriti. Kaj je vaše prepričanje? Kaj je vzrok, da počnete to kar počnete? Kaj je vaš namen? Zakaj vaša organizacija obstaja? Zakaj vsako jutro vstanete? In zakaj bi komu moralo biti mar kaj počnete?

Vsi veliki vodje komunicirajo Zlati krog od znotraj navzven. Zakaj na prvem mestu. In potem Kako in Kaj.

Zakaj smo zasnovali pobudo Oblikovanje novih poslovnih modelov? Ker verjamemo v podporo gospodarskim in javnim organizacijam z oblikovanjem novih poslovnih modelov. Trdno smo prepričani, da dizajn razmišljanje in konstruktivne strategije razvoja vodijo v srečne skupnosti. Pomoč zagotavljamo:

  • z ozaveščanjem posameznic in posameznikov na delavnicah o pomenu oblikovanja novih poslovnih modelov;
  • s prikazom vrednosti modeliranja, prototipov in usmerjenosti k uporabnikom kot ključne prednosti dizajn razmišljanja v interdisciplinarnem sodelovanju; ter
  • s podporo programom vodenja, ki spodbujajo in dopuščajo možnost učenja in eksperimentiranja za rast in razvoj organizacij.

Vabljeni, da se nam na zastavljeni poti pridružite.

Vir
Simon Sinek: How great leaders inspire action (video, 18:35 min)

Enhanced by Zemanta

 

Morebiti vas bo zanimalo tudi:

Ikona za zapis Kako uspešno menedžirati samega sebe?

Kako uspešno menedžirati samega sebe?
Za uspešno menedžiranje samega sebe je dobro vedeti ali ste poslušalec ali bralec? Kako se učite? In ali dobro so-del-lujete z ljudmi ali ste individualist/tka? Še bolje je vse to vedeti tudi za vaše nadrejene.

 
 

Emocionalna inteligenca je bistvenega pomena v vodenju
Emocionalna inteligenca je dvakrat bolj pomembna za izjemno učinkovitost vodenja kot druge tehnične in kognitivne sposobnosti. Še dobro, da se je emocionalne inteligence možno tudi priučiti v današnjem času naraščajočega so-delovanja, neustavljive globalizacije in informacijske ekonomije.

 
 
 

Ikona za zapis Sedem vzorcev delovanja vodij

Sedem vzorcev delovanja vodij
V 25-letni raziskavi je bilo ugotovljeno sedem profilov vodenja. Le profili, ki so jih poimenovali individualisti, strategi in alkemisti so zmožni zagotavljati inovativno preobrazbo organizacij.

Komentirajte:

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s